2013. november 9., szombat

HARKÁLYOS NAP

Az itatós lesben eltöltött hosszú órák alatt rengeteget töprengek azon,vajon mik lehetnek azok a tényezők,amik a madarakat irányítják,mitől van az,hogy látszólag hasonló körülmények között egyszer jönnek,máskor pedig nem.Persze bizonyos törvényszerűségek vannak,mint a víz vonzereje a forró kánikulában,egyfajta táplálék bősége az erdőn,meg,hogy a karvalyok jönnek,ha kell,ha nem!
A fekete harkály miért csak ősszel jön,miért hanyagolnak egész évben a nagy fakopáncsok,és miért fürödtek ma egyszerre négyen?Hol voltak tegnap a rigók,és ma miért ötösével járnak?Nem tudom.
Tény,hogy a rossz idő ellenére,ma jó napom volt.Tizennégy faj látogatott meg,köztük egy új vendég,a sárgafejű királyka.
Ha már a miérteket feszegettem az elején,továbbra sem értem,hogy miért nem rendeltetésszerűen használják a madarak az itatót?Miért nem a végén isznak,ahol kényelmesen elérhető a víz,miért oldalt,ahol magas a part?
8 megjegyzés:

 1. Nálam meg az a furcsa, hogy karvaly -a les 2 éve alatt- egyetlen egyszer ült be 2 másodpercre.
  Mondjuk nincs nagy vízfelület, lehet ez az oka...
  Mindenesetre remek ez a sok faj...

  VálaszTörlés
 2. Hát ezek a miértek,amire keresem a választ!Szerintem a karvalynak annyi víz is elég,amiben megfürdik.Nálunk a második évben a lestől 10 méterre fészkeltek!Három fióka repült ki!Úgy gondolom,az itató körül megtalálja a számítását!Ha erre jársz,itt fotózhatsz karvalyt.:)

  VálaszTörlés
 3. Csak mint mindig... Szuper!! A királykát én is üldözőbe vettem ;)

  VálaszTörlés
 4. Gyönyörű képek sorozata, gratulálok!

  VálaszTörlés
 5. Jók a fotók! De a kérdések is! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!Gondolom a kérdésekkel nem vagyok egyedül!

   Törlés