2009. augusztus 17., hétfő

FOGARASI HAVASOK 2.NAP

Reggel fél nyolc.Nem állítom,hogy jól aludtam volna!Éjjel többször felébredtem,és különféle élősködők jutottak eszembe.A maradék vízből kávét főzök,majd irány a patak.reggeli mosakodás,fogmosás és némi friss víz az útra.Kilenc körül nekivágunk a hegynek,ami a tegnapi eső miatt még elég nedves.A nap süt ugyan,de túl párás a levegő ,hogy bármi is felszáradjon.Az erdőben rengeteg a gomba,légyölő galóca is akad bőven,fotózunk is.Fajdtyúkot riasztunk fel,de amúgy nyugis a környék.A gyalogfenyő rendesen eláztat minket,alig várjuk a végét!Mikor ez is eljön,megállunk reggelizni.Hideg kaja,csoki,víz a menü.A felhők jönnek-mennek körülöttünk,napot nem nagyon látni.Elhaladunk a Mosu alatt,majd a Calului-nyereg után nyilak jelzik az irányt.Urlea-csúcs,Urlea-menedékház-onnan jövünk,Szombatfalvi-menedékház,és,Urlea-tó!!Kék pont!A nyíl a földön hever!Semerre sem mutat,kék pont sehol sincs!Még a térkép sem jelzi!Mindegy!Délről kerüljük a hegyet,a rétegvonalon haladva,de ösvény híján,a fűben harántolva ez kicsit fárasztó.De nini,egyszercsak megvan a jel,fölöttük húsz méterrel.Párhuzamosan jöttünk a gyalogúttal.Innen elméletileg már látni kéne a tavat,de még csak találgatunk.Többször mondjuk,hogy:-Na ott lesz a tó! és reméljük,hogy nem a hegy túloldalán!És most megvan!Szép kis tó,a Capra vagy a Podragu-tóhoz képest ezt szorosabban ölelik a hegyek,és tele van pisztrángokkal!Most süt a nap,így nem is tudjuk hirtelen,fotózzunk-e,vagy sátrat verjünk.Mindegy!A mai terv kötelező részét letudtuk,minden más már fakultatív.De ki hagyná ki a délutánra tervezett két 2500-as csúcsot??Én biztos nem,és a többiek sem!Szép nyugisan tábort verünk,pihenünk,fotózunk!Minden a helyén van,a csokitól új erőre kaptunk,irány a Dara!Zsákok nélkül szinte futunk felfelé,a tó keleti oldalán a hegynek.Ugyanis a jelzett út kerülő lenne.Nem vészes,balról kerüljük a Fundul bandei 2454 m-es csúcsát,innen látszik már a Dara és a Hartop.A térkép szerint legalábbis az kell hogy legyen!Szerencsére közeledik egy pásztor,akitől útbaigazítást kérhetek:Rámutatok a csúcsra,majd nekiszegezem a kérdést:
-Varful Dara??
Mire Ő szintén rámutat,és erősen bólogat.Na az volt a Hartop!Ennyit a helyismeretről.Balra nézve a gerincről,a birkákon kívül látjuk a Fogaras legmagasabban,2282 m-en fekvő tavát,a Mioare-tavat!Hihetetlen,hogy a pásztorkutyák ilyen messziről kiszúrnak minket!Folyton ugatnak,de felfelé nem nagyon jönnek.Mondjuk nem bánom!A terep kimondottan kényelmes,alig sziklás.Először a Hartop kerül sorra.A panoráma szép,csak kicsit felhős.Csúcs-pia nincs,a sátorban felejtettem,de csúcsfoto készül pár!Hartop 2506!Kicsit élvezzük a pillanatokat,majd megcélozzuk a Dara-csúcsot.Csak át kell sétálni kb 200 métert!Ja,és ereszkedni hatot!Dara 2500!Félórán belül két 2500-as,ilyen a Moldoveanun esett meg velem!Most szolid ünneplés van,Józsi kipipálta a nyolcadik,egyben utolsó fogarasi kétésfelest!Egy dobozos Coke-al ünnepel.Diszkréten félrevonulunk,nem zavarjuk meg az áhitatot!Én kóla helyett cerbonát fogyasztok.Végülis nekem ez csak az ötödik!Visszafelé nem kanyargunk,a legmeredekebb nyaktörőn ereszkedönk a tóhoz,ez csak 150 m lehet.Kicsit feltámadt a szél,úgyhogy keresünk egy csendes zugot,ahol vacsit melegítünk.Chilis bab,lekváros kenyér,csoki.Mosogatás előtt heverészünk a fűben,csodáljuk,ahogy a lemenő nap a keleti hegyekre süt,és hallgatjuk a mormota füttyögését.Látni nem lehet,messze van,a sziklafalak ide-oda dobálják a hangot..Hűvös van,öt fok lehet.Fáradtak vagyunk,úgyhogy gyorsan elpakolunk,és a sátorba bújunk.Már most érzem,ez sokkal komfortosabb az Urlea háznál.És sokkal tisztább!A szél néha tol egyet a sátron,de ez nem vészes,erre alszom el.

Urlea menedékház
Fogat mosok
Légyölő galóca
Tábor
Fiatal havasi szürkebegy
Urlea tó

A két csúcs





9 megjegyzés:

  1. Hú de szép lehetett Gabi!!!!! Én is akarok menni!!

    VálaszTörlés
  2. Hirtelen nem tudtam, hogyan mentünk vissza az időben? Vissza is lapoztam, hogy az elejét is elolvassam. Lélegzetelállító táj, gyönyörű fotók és nagyon jó írás! Gratulálok és várom a folytatást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!Nekem felettébb kedves,ezért is döntöttem úgy,hogy megosztom!Ezt befejezem,és lesz még egy téli és egy nyári is!

      Törlés
  3. Szuperjó élmény lehetett:) Tetszett a két dácsia találkozásos mondat. Vár az lehet az előző nap volt. A képek is szépek! Szép ez a táj nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Hirtelen én sem tudtam rákattintva a linkre, hogy hogyan jutottam vissza a múltba. :) Remek fotók, azonnal neki látok minden rész elolvasásának.

    VálaszTörlés
  5. Ja és remélem a galócát nem ti kóstoltátok meg :) (hiányzik belőle egy darab)

    VálaszTörlés