2012. augusztus 11., szombat

A FEKETE SEREG

Persze nem Mátyás Fekete serege, csak néhány, rég áhított fekete gólya! Szám szerint összesen vagy negyven darab. Ebben az augusztusi, forró holtszezonban a legjobbkor érkezett Morvai Szilárd barátunk meghívása egy ígéretes fotózásra. 
Hajnalban, még sötétben érkeztünk a kiszemelt tóhoz, ahonnan szürke gémek és bakcsók rebbentek fel, jöttünkre. Józsival hamar besátraztunk a nád szélébe, Szilárd tőlünk kb. ötven méterre ütött tanyát. Kicsit messzebb voltunk az ideális távolságnál, de nem mertünk a nyílt terepre merészkedni, féltünk tőle, hogy esetleg két sátor riasztja a madarakat.. A tómeder közepén maradt még némi víz, benne rengeteg apróhal, ez vonzotta a madarakat.
 Még csak szürkült, mikor az első két gólya leszállt. Fény nem volt még, tehát vártunk. Jöttek újabbak, de kis idő múlva, valamitől megriadva elszálltak. Nem értettük a dolgot, mindenesetre nem sokat kellett várni, visszajöttek. Szürke gémekkel együtt halászgattak. Érdekes volt megfigyelni, hogy a gólyák, egy-egy sárosabb fogás után szabályosan lemossák a halat, mielőtt lenyelik. Szóval zajlott előttünk az élet, volt,hogy tizenkét fekete gólya és néhány szürke volt a sátor előtt. Ez messze felülmúlta minden várakozásunkat. Az igazi meglepetés akkor ért, mikor a sátorból az égre nézve még vagy harminc feketét láttam termikelni felettünk. Az elénk leszálló madaraknak, nagyjából a fele fiatal volt, akadt köztük egy gyűrűs példány is, akit innen 356 km-re, a csehországi Kuklík-ban gyűrűztek, 416 nappal ezelőtt, 2011.06.22-én. Nagyszerű élmény volt ezeket a madarakat megfigyelni, fotózni! Mégegyszer köszönet a meghívásért Szilárdnak!
























9 megjegyzés:

  1. Gratulálok a képekhez és a nagyszerű élményhez!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon minosegi kepek! mikor jonnek a mormotak meg a zergek??

    VálaszTörlés
  4. köszi!neked lett igazad sajnos!de azért van néhány fotó

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Nagyon jó képek lettek!
    Jó nagy halat nyelt le az egyik :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm!Rengeteg halat felzabálnak!Ezért is tart csak néhány napig!:)

    VálaszTörlés